Kwaliteitsmerken vitamines en supplementen.
Bezoek onze winkel in Amsterdam.
Bel voor advies: 020-6163216.
Geen verzendkosten bij bestellingen boven 30 Euro!
Voedling en supplementen

05 / Sep / 2015

Voedling en supplementen

Wie goed en verstandig eet, heeft geen extra vitaminen en mineralen nodig, is vaak het argument om het gebruik van voedingssupplementen af te wijzen. Vaak wordt hieraan dan wel toegevoegd dat kinderen in de groei, ouderen, mensen met een donkere huid en zwangeren wel extra inname nodig hebben. Of er wordt aanbevolen dit te doen bij ziekte of als de R in de maand is. <br />
<br />
De Volkskrant meldt trouwens vandaag dat justitie gevangen in zeven instellingen extra voedingssupplementen gaat verstrekken in een poging agressie te beteugelen. Nederland loopt hiermee voorop. Nergens anders ter wereld krijgen gevangenen van overheidswege voedingssupplementen met zo'n bijzonder doel.

In dat licht bezien is onderstaande folder die veel gebruikt wordt in drogisterijen en apotheken nog eens de moeite van het lezen waard. We zijn benieuwd naar jullie mening.

"In tegenstelling tot wat men denkt kan voeding niet altijd kan voorzien in een optimale inname van voedingsstoffen. Alleen door een optimale inname kan men profiteren van de extra bescherming die voedingssupplementen bieden.

De behoefte aan voedingsstoffen is namelijk individueel bepaald. Sommige mensen hebben van bepaalde stoffen neer nodig dan anderen. Bijvoorbeeld door erfelijke oorzaken of een andere levenstijl. Denk bijvoorbeeld eens aan mensen die altijd nachtdiensten draaien en nooit genoeg zonlicht krijgen. Ook het spijsverteringsstelsel beïnvloedt de behoefte. Zo heeft ongeveer een derde van de mensen boven de vijftig jaar een tekort aan vitamine B-12. Dit komt doordat zij vaak last hebben van een verminderde productie van het maagsap waardoor de vitamine onvoldoende uit het voedsel wordt vrijgemaakt.

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld mensen die medicatie gebruiken, zoals maagzuurremmers en Metformine. Hierdoor kan ook de poname van vitamine B-12 verminderen. Dit is de reden dat veel senioren en mensen met stress een tekort hebben aan vitamine B-12, terwijl zij wel volgens de richtlijnen voldoende vitamine b-12 innemen.

Een ander voorbeeld is vitamine D. In het verleden werd vaak geadviseerd om voldoende in te nemen voor de botopbouw. Recente onderzoeken leggen het verband tussen extra inname van vitamine D en het goed functioneren van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

De inname van vitamine D met de voeding ligt meestal ver onder de aanbevolen hoeveelheid, De meeste vitamine D wordt via de huid aangemaakt. Van half september tot mei kunnen we echter niet voldoende vitamine D aanmaken omdat de zon niet voldoende kracht heeft. Men schat dat 80% van de mensen in Nederland daarom een tekort heeft aan vitamine D.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)

De ADH is een richtlijn voor de inname van een aantal voedingsstoffen, grotendeels vastgesteld in de jaren 50 van de vorige eeuw. Vaak wordt gedacht dat de ADH gebaseerd is op een optimale inname. Dit is een misverstand. De ADH is alleen bedoeld om absolute tekorten te voorkomen. De ADH geeft niet het niveau voor een optimale gezondheid aan; een onderwerp dat juist steeds meer wetenschappers bezighoudt.

Een groot aantal bevolkingsgroepen heeft een hogere behoefte dan de ADH. Niet alleen kinderen en senioren, maar ook bijvoorbeeld sporters, zieken, veganisten, rokers en zwangere vrouwen. Stress en medicatie kunnen de behoefte aan vitaminen en mineralen doen toenemen.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen voorkomen gebrekziektes. Zo wordt een tekort aan vitamine C in verband gebracht met scheurbuik, vitamine B-1 met beriberi, vitamine D met rachitis, vitamine B-12 en ijzer met bloedarmoede, jodium met schildklierproblemen en calcium met botontkalking.

De werking van deze voedingsstoffen is echter veel breder. De gebrekziektes zijn de eindfases van een lange lijst klachten die vaak niet in verband worden gebracht met vitamine- en mineraalgebreken. Logisch, artsen zijn immers opgeleid op het gebied van ziekte en het wegnemen van klachten. Zij richten zich op de symptomen. Als men slecht slaapt, wordt een slaapmiddel voorgeschreven. Als men slecht ziet een bril. Bij nervositeit kalmerende middelen en bij hoofdpijn pijnstillers.

Maar hoofdpijn wordt niet veroorzaakt door een tekort aan pijnstillers in het lichaam en slapeloosheid niet door gebrek aan slaappillen. De oorzaken liggen elders. Zo kan slecht zien veroorzaakt worden door een vitamine A-tekort en kan eczeem een gevolg zijn van een tekort aan onverzadigde vetzuren, vitamine B-2, B-3, B-6, pantotheenzuur en/of zink. Het kan ook een reactie zijn op een allergeen.

Medicatie houdt geen rekening met de oorzaak.

Een corticosteroïdcrème neemt de uitslag vaak weg, wat de oorzaak ook is. Maar als het eczeem een gevolg was van een gebrek aan vitamine B-6, krijgt men later mogelijk last van andere kwalen, omdat de crème dit tekort niet heeft opgeheven.

Het gebruik van geneesmiddelen die niets doen aan de oorzaak van de klachten, kan er toe leiden dat later andere klachten optreden, veroorzaakt door dezelfde (niet opgeloste) tekorten in de voeding. Gebruik van nog meer medicijnen voor de bij komende klachten zal nog steeds de onderliggende oorzaak niet aanpakken, maar wel de kans op bijvoorbeeld bijwerkingen verhogen.

Extra bescherming door hogere inname

Iemand die goed eet, wordt minder snel ziek, omdat hij of zij in elk geval minimale hoeveelheden aan vitaminen en andere voedingsstoffen naar binnen krijgt.

Inname van extra vitaminen betekent meer bescherming en meer weerstand. Zo verlaagt een tweemaal hogere inname dan de ADH van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap, het risico van spina bifida (een ‘open ruggetje’) bij pasgeborenen. Extra inname van vitamine B-6, B-12, foliumzuur, vitamine C en E en andere anti-oxidanten kan bijdragen tot verlaging van de kans op hart- en vaataandoeningen. Van selenium, vitamine C en caroteen bestaan sterke aanwijzingen dat extra inname bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker. Meerdere onderzoeken tonen aan dat inname van 400 IE vitamine E het risico van een hartinfarct in bepaalde gevallen met meer dan 70% doet dalen. Deze hoeveelheid kan onmogelijk uit normale voeding worden opgenomen; de gemiddelde dagelijkse inname bedraagt ongeveer 10 IE.

Ook pleiten deskundigen ervoor dat mensen met (risico op) osteoporose, multiple sclerose, depressiviteit, reumatoïde artritis, COPD en bepaalde vormen van kanker, hoge doseringen vitamine D zouden moeten nemen, omdat deze ziektebeelden een relatie kunnen hebben met een vitamine D- tekort.

Het gebruik van voedingssupplementen met grotere hoeveelheden vitaminen en mineralen dan de ADH is een effectieve en veilige manier om een optimale hoeveelheid vitaminen, mineralen en anti-oxidanten in te nemen.

Kwaliteit

Let goed op de kwaliteit van de producten. Er zijn zeer veel voedingssupplementen verkrijgbaar en de kwalitatieve verschillen zijn groot. De kwaliteit wordt mede bepaald door de hoeveelheid, diversiteit en opneembaarheid van de verschillende voedingsstoffen.

Er is een aantal richtlijnen die bij de aanschaf van een voedingssupplement in acht genomen kan worden:

 - Kies voor een product dat is samengesteld op basis van serieus wetenschappelijk onderzoek naar werking van voedingsstoffen in het lichaam. Dit betekent vaak een hogere dosering dan de ADH. Deze is immers vastgesteld om tekorten te voorkomen, niet om een optimale gezondheid te bevorderen.

- Kies voor een product met, waar mogelijk, natuurlijke grondstoffen. Zo is 100% natuurlijke vitamine E (d-alfa tocoferol) in het lichaam twee tot drie maal actiever dan synthetische vitamine E (dl-alfa tocoferol) is.

- Een mineraal heeft een verbinding nodig om goed opgenomen te worden. Kijk of het product de verbinding vermeldt en of dit goede verbindingen zijn zoals citraten, picolinaten en bisglycinaten (aminozuurchelaten). Verbindingen van de firma Albion zijn gemaakt volgens een gepatenteerd proces dat een goede opname garandeert.

- Een voedingssupplement hoeft geen onnodige toevoegingen, zoals suiker, zout, gist of zetmeel te bevatten. Evenmin als synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.

- Een donkeren glazen verpakking is de beste garantie voor behoud van de inhoud, aangezien dit materiaal luchtdicht en lichtwerend is en er geen interactie met de inhoud kan plaatsvinden.

 - Sluit het product aan bij uw leefwijze? Er zijn voedingssupplementen die speciaal geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten en die een kosher en/of halal keurmerk hebben.

- Het product is verkrijgbaar bij gezondheids- speciaalzaken waar kwaliteit en kennis voorop staan. Daar kunt u altijd om advies vragen.

 Voor meer informatie over voeding, gezondheid en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot uw drogist, reformzaak, natuur- voedingswinkel of een (natuur)geneeskundige."

Tot zover het artikel. Graag hoor ik jullie ervaringen.Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »